Zdrowe sery – sery pleśniowe!

przez | 10 marca, 2021

Maniakiem serów byłam od dziecka, ale sery pleśniowe odkryłam całkiem niedawno. Może nazwa nie jest zachęcająca za to ten smak możesz pokochać. Tak to jest, albo ktoś serów pleśniowych nie lubi i nie je albo jest ich fanem. Ja należę do tej drugiej grupy dlatego przygotowałam moje dwa ulubione przepisy, bardzo szybkie w wykonaniu, z wykorzystaniem sera pleśniowego.

Zielone spaghetti (porcja dla dwóch osób)

  • 200 g spaghetti

  • 100 g dobrego sera pleśniowego

  • 2 łyżki oliwy

  • 2 ząbki czosnku

  • pęczek szpinaku (najlepiej świeży)

  • pieprz i sól

  • kilka orzechów laskowych do dekoracji

Sposób przygotowania

Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na naoliwionej patelni szklimy delikatnie czosnek. Kolejno do czosnku dodajemy szpinak (mrożony wcześniej rozmrażamy). Gdy szpinak będzie już gorący dodajemy do niego pokrojony w kostkę ser pleśniowy i dusimy, aż się rozpuści. Doprawiamy pieprzem i  solą (pamiętajmy, że ser pleśniowy jest słony!). Na koniec, sos mieszamy z makaronem i posypujemy orzechami.

Drugi przepis jest jeszcze prostszy w wykonaniu.

Chrupiące crostini

  • bagietka

  • 2 brzoskwinie

  • kawałek sera pleśniowego

  • 2 łyżeczki miodu

Sposób przygotowania

Bagietkę kroimy ukośnie w małe kromki i delikatnie smarujemy oliwą lub masłem w celu uzyskania chrupkości podczas pieczenia. Na kanapki układamy kolejno grubsze plastry obranej wcześniej brzoskwini a następnie kawałki ser pleśniowego. Kromki zapiekamy w piekarniku aż do roztopienia sera (kilka minut). Na koniec crostini polewamy miodem. Idealne śniadanie gotowe!

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *